Support & Guides

Find svar og vejledning

ROBOTPLÆNE­KLIPPER FOR­DELE OG ULEMPER

VÆLG DEN RIGTIGE ROBOT­PLÆNE­KLIPPER

FEJL AF­HJÆLPNING AF ROBOT­PLÆNEKLIPP ER

Fordele ved robotplæneklippere

Derfor skal du have en robot i haven

Du får ekstra fritid

Robotten klarer plæneklipningen, og du kan spare mange timers arbejde.

Faktisk regnes det med, at du bruger op mod 45 timer om året på vedligeholdelse af den traditionelle græsslåmaskine og græsslåningen. En stor del af dette kan du altså spare væk med den smarte robot.

Plænen plejes

Hyppige klipninger, hvor kun en smule af græsset klippes af, har en græsplæne bedst af.

Nem at betjene
Robotplæneklipperen kører automatisk til den medfølgende ladestation, når den er færdig med at slå græsset, eller hvis den vil lade sig selv op undervejs. Du skal blot sørge for, at ladestationen står tilgængeligt, tørt og ikke for solrigt.

Miljøet kan godt lide robotplæneklipperen

Batteri- og eldrevne plæneklippere er støjsvage og mere CO2 venlige sammenlignet med benzindrevne plæneklippere og havetraktorer.

God for græsallergikere

Robotplæneklipperen klipper græsset ofte så græsset ikke når at sætte frø. Plæneklipperen hvirvler også mindre græs op i luften end en almindelig plæneklipper.

Ulemper ved robotplæneklippere

Støjen kan genere naboer

Selvom lyden fra robotplæneklipperne ikke er så høj, kan det faktum, at de kører i mange timer ad gangen, være irriterende for naboerne. Derfor skal du være opmærksom på, hvor lang tid maskinen kører og på hvilke tidspunkter af dagen.

Risiko for tyveri

Robotplæneklippere er en dyr investering, som er nem at tage med sig. Især hvis maskinen kører uden opsyn. Anskaf en model med automatisk spærring, hvis du er bekymret for tyveri.

En robotplæneklipper er ikke altid nok

Kanterne kan være svære for robotplæneklipperen at klippe, og efter en vinter eller en lang ferie kan græsset være blevet så højt, at robotten ikke kan klare det, og du må supplere med en anden plæneklipper.

Haven er måske ikke egnet

Området som robotplæneklipperen skal køre inden for, skal afgrænses for de fleste af robotterne af en ledning. Ledningen lægges på jorden eller graves ned rundt om bede og andre forhindringer.
En have med mange bede, eller med flere små plæner fordelt over et større område eller i flere niveauer er måske ikke oplagt for en robotplæneklipper. Hvis din have kræver, at du manuelt skal flytte rundt på din robotplæneklipper eller den ikke selv automatisk kan køre til opladerstationen, skal du overveje andre løsninger.

Robotplæneklippere kræver hensyn til kæledyr og børn

Mindre børn og kæledyr bør ikke være på græsplænen uden opsyn, når robotten kører. Robotplæneklippere stopper automatisk, når de kører ind i større forhindringer, men små forhindringer stopper ikke robotten. En hale eller en lille barnearm er ikke altid nok til at plæneklipperen stopper.

Pas på pindsvin, tudser og frøer

Robotplæneklipperen kan være farlig for nogle af de dyr, der bruger haven, når du ikke gør det. Det kan være pindsvin, tudser og frøer. Vil du sikre dig bedst muligt mod at robotplæneklipperen kører dem over, skal du ikke lade plæneklipperen køre om natten, tidlig morgen eller sen aften.

Vælg den rigtige robotplæneklipper

Herunder finder du en række gode råd til valg af robotplæneklipper.

Er du stadig i tvivl, så kan du med fordel bestille et gratis havebesøg hos dinrobot.dk, hvor vi sammen går din have igennem og finder den løsning der bedst dækker dine ønsker og behov.

Hvor stor skal robotplæneklipperen være?

Størrelsen på din plæne er det vigtigste når du skal vælge robotplæneklipper.
Producenterne oplyser ofte hvor stor ydeevnen er på robotten, og hvor stor en plæne robotplæneklipperen kan klippe.

Angivelsen af klippearealet er for de fleste producenters vedkommende, baseret på det maksimale areal den kan klippe, hvis den kører i hele det anbefalede klippetidsrum. Dette klippetidsrum kan dog variere fra mærke til mærke.

Vælg derfor en model der passer til en plæne, der er lidt større end din, så din plæne er klippet inden for en rimelig tid.
dinrobot.dk anbefaler at man som minimum overdimensionerer sin robotplæneklipper med 10% og gerne 25%. Har du f.eks. en græsplæne på 500 m2, bør du købe en robot der har et anbefalet klippeareal på min. 550 m2.

Ved at overdimensionere sin robotplæneklipper i forhold til sin græsplænes størrelse, sikrer man også en god klipning flere år frem, når batteriet begynder at blive slidt. Ligesom det forlænger robottens levetid og giver større fleksibilitet ifm. programmering af tidspunkter og intervaller for klipning.

Skal jeg vælge en robotplæneklipper med eller uden kabel?

De fleste robotplæneklippere kræver, at du lægger et afgrænsningskabel langs plænen, en såkaldt kanttråd, så plæneklipperen ikke kører uden for græsplænen. Du kan lægge kablet oven på jorden eller grave det ned, så den ikke er synligt.

dinrobot.dk tilbyder hjælp til installation og montering, så du slipper for besværet.

Du kan læse meget mere om vores installationsservice her.

Du kan også vælge GPS og kamerastyrede robotter, som ikke benytter kanttråd, men det betyder ikke altid at der er mindre bøvl med installation.

Nogle robotter bruger navigationspæle andre referencestationer og andre igen kræver at der bliver opsat en antenne, som robotplæneklipperen skal bruge til at orientere sig på plænen. Derudover kan det være nødvendigt at lægge kanttråd rundt om bede i græsplænen, eller RFID-tags, hvis robotten skal køre over en flisegang for at slå græs et andet sted.

Derudover er de fleste kabelfrie robotplæneklippere ofte noget dyrere end robotter med kabel.

Robotter med kabel er som udgangspunkt mere driftssikre, men som teknologien udvikler sig, er det nok blot et spørgsmål om tid.

Valget mellem en robot med eller uden kabel er derfor mest en smags- og temperamentssag.

Er du i tvivl, så kan du bestille et gratis havebesøg hos dinrobot.dk, hvor vi sammen går din have igennem og finder den løsning der bedst dækker dine ønsker og behov.

Komplekse, kuperede og specielle haver
Har du en plæne, der bliver løbende plejet med gødning og eventuelt supplerende vanding, eller er din plæne kuperet eller har den mange forhindringer en robot skal køre uden om, så anbefaler vi at du overdimensionerer din robotplæneklippers kapacitet med ca. 2 gange i forhold til arealet. Dette er på grund af græssets hurtigere vækst, når det bliver gødet og vandet og den ekstra afstand robotplæneklipperen skal kunne håndtere.

Klippebredde – bred eller smal

Klippebredden siger noget om, hvor længe robotten skal køre rundt på plænen for at klippe den.

Store græsplæner klares bedst af en robotplæneklipper med en stor klippebredde.

Mindre græsplæner og græsplæner med mange bede eller små områder, klippes bedst af en robotplæneklipper med mindre klippebredde.

Klippehøjde

En græshøjde på 4-5 cm er ofte tilpas i havesæsonen. Længere græs indbyder også til ukrudt og flåter – og hvis du klipper for kort, risikerer græsplænen at udtørre i højsommerens varme, da kortere græsstrå ikke er lige så modstandsdygtige over for tørke.

Da de første robotplæneklippere kom på markedet, var de et eftertragtet bytte hos tyve. Men som teknologien har udviklet sig, har de fleste producenter sørget for en tyverisikring som er indbygget i robotplæneklipperen. De fleste robotplæneklippere er forsynet med både sensorteknologi og pin-kode beskyttelse, der sikrer robotten mod tyveri.

Hvad koster en robotplæneklipper i strøm

En robotplæneklipper har et relativt lavt strømforbrug. Strømforbruget afhænger naturligvis af flere parametre, men som udgangspunkt kan man sige, at en robotplæneklipper bruger ca. 125 kr. i strøm om året.

Regnsensor
Fugtigt græs er ikke noget problem for langt de fleste robotplæneklippere, men decideret øsende regn er ikke godt at slå græs i.

Regnsensoren fortæller robotten, at det regner, og den vil køre tilbage til sin opladestation.

Har du tænkt at robotten skal køre ofte, når du ikke er hjemme, kan det være en god ide at vælge en model med regnsensor.

Du kan også vælge at tilkøbe en garage til robotplæneklipperen, så den er beskyttet mod vind og vejr.

Støjniveau

En robotplæneklipper kører på batteri. Og selv om en batteridrevet plæneklipper som regel støjer mindre end en plæneklipper med benzinmotor, så er en robotplæneklipper ikke helt lydløs.

Lydniveauet på mange robotplæneklippere ligger omkring 60 dB (decibel), som svarer til støjen fra en almindelig samtale.

Støj betyder især noget, hvis du bor tæt på mange naboer, og hvis robotplæneklipperen skal køre, når du selv eller naboener hjemme.

Hvad koster det at få installeret en robotplæneklipper

Når du køber en robotplæneklipper, så følger robotten og ladestationen med.
Vælger du selv at installere robotten, skal du tilkøbe et installationskit som findes i forskellige størrelser, alt efter din græsplænes areal. Et installationskit indeholder typisk kabel, pløkker og stik.

Vi anbefaler dog altid at overlade installationen af din robotplæneklipper til professionelle fagfolk. Dette giver dig en sikkerhed for at robotplæneklipperen bliver installeret korrekt efter producentens forskrifter, ligesom afgrænsningskablet bliver fræset ned i jorden, hvilket giver længere holdbarhed og minimerer risikoen for kabelbrud.

Du kan læse meget mere om vores installationsservice her.

Skal jeg vælge service til min robotplæneklipper

Græs, støv og blade kan i løbet af sæsonen pakke sig godt op i robottens bevægelige dele, hvilket gør at der er behov for at servicere maskinen udover det løbende vedligehold.

Vi anbefaler et årligt serviceeftersyn af alle robotplæneklippere. Det gøres typisk om vinteren, hvor maskinen alligevel er taget indenfor for at beskytte den og batteriet imod kuldepåvirkninger.

Hos dinrobot.dk kan du tegne serviceaftaler, både med og uden vinteropbevaring.

Du kan læse meget mere om vores serviceaftaler her.

Kontakt os her

Kontakt info

Fejlafhjælpning af robotplæneklipper

Vi står naturligvis altid klar, hvis du har brug for hjælp til at rette fejl og problemer med din robotplæneklipper. Men inden du kontakter os, er der flere ting som du med fordel selv kan
tjekke først.

Vi anbefaler altid at du først tjekker din brugervejledning for afhjælpning af de mest almindelige fejl med lige netop din robotplæneklipper.

Har du en AL-KO robotplæneklipper, har vi her samlet nogle af de mest almindelige fejl:

Robotten kan ikke finde hjem

Sørg for at robotten er tændt og PIN-koden er indtastet. Sæt robotten ca. 1 meter foran ladestationen i forhold til kørselsretningen og tryk på ”Home” tasten. Robotten finder herefter hjem til ladestationen.

Robotten melder ”Intet kabelsignal” / ”No loop signal”
(Fejlkode CN007: Brud på kablet eller strømmangel / Fejlkode CN008: Delvist brud på kablet eller forkert samling)

Tjek først om der er lys i ladestationens diode(r).

Der er ikke lys i ladestationen: Tjek at strømmen er tændt på stikkontakten. Tjek om der er brud på strømkablet. Hvis der stadig ikke er lys i ladestationen, er din strømforsyning højst sandsynligt defekt og skal skiftes.

Der er lys i ladestationen / Den grønne diode blinker (for ladestationer med 2 dioder):

Prøv først at slukke for strømmen og tag stikket ud af stikkontakten. Vent ca. 10 sekunder og sæt derefter stikket tilbage i stikkontakten og tænd for strømmen.

Løser dette ikke problemet, kan der være 2 årsager:

1: Den orange samlemuffe (placeret under de 2 dæksler på ladepladen) kan være defekt og skal skiftes.

2: Der er et brud på dit afgrænsningskabel.

Kontakt os for hjælp hertil.

Robotten klipper ikke rigtigt / knivene er blokeret

Tryk på STOP og løft robotten op for at tjekke om knivene sidder rigtigt (vinkelret på klippeskiven) og at de er rene. Klippeskiven skal kunne køre jævnt rundt uden at støde mod urenheder og fremmedlegemer. Hvis græs, grene eller andet sidder fast, skal du fjerne det. Brug eventuelt en hård børste til at fjerne urenhederne. Brug aldrig vand til at rengøre din robotplæneklipper!

Sidder knivene ikke rigtigt (vinkelret på klippeskiven) skal de enten rettes op eller skiftes. Alternativt kan knivskiven være defekt og skal skiftes.

Robotten kører ikke ud og klipper græsset
En årsag kan være, at regnsensor eller frostsensor er aktiveret og forhindrer robotten i at køre. Det vil stå i displayet, hvis en sensor er udløst.

Du har mulighed for at justere følsomheden på begge sensorer i menuen under indstillinger. Begge sensorer kan også frakobles under samme indstillinger.

Vi anbefaler dog ikke, at robotten kører, mens der er frost, da dette kan forårsage skader på elektronikken.

En anden årsag kan være, at robotten skal opdateres eller kalibreres. Kontakt os for hjælp
hertil.

Robotten klipper græsset, men ikke som den er programmeret til

Tjek at tid og dato er indstillet korrekt. Er de ikke det, skal du indstille dem i robottens indstillinger.